Straatroof is een vorm van diefstal met geweld. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij een geldautomaat, ‘s avonds op straat of voor een rood verkeerslicht. Jaarlijks wordt van veel burgers de portemonnee geroofd, blijkt uit onderzoek naar dit soort misdaad. De bestrijding van straatroof heeft dan ook hoge prioriteit bij de politie. De psychische, lichamelijke en materiële schade is immers vaak groot. Bent u slachtoffer geworden van straatroof? Doe dan altijd aangifte!

Wat zijn de feiten van straatroof?

Straatroof wordt steeds vaker door jonge daders gepleegd. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar plegen circa 40 procent van de straatroven. Hierbij neemt het geweld toe. In 45 procent van alle straatroven gaat de daders er vandoor met een mobiele telefoon. Daders slaan vaak toe bij grotere stations, winkelcentra en uitgaansgelegenheden.

Hoe kan ik straatroof voorkomen?

U kunt zelf stappen nemen om te voorkomen dat u op straat wordt beroofd. Wat betreft uw mobiele telefoon, is voorzichtig gebruik op straat aan te raden. Houd altijd uw omgeving in de gaten te houden wanneer u mobiel belt.

Tijdens een overval

De politie hanteert het RAAK principe tijdens een overval:

R > Rustig blijven

A > Aanvaarden

A > Afgeven van geld of goed

K > Kijken

RAAK dus, rustig blijven, aanvaarden, afgeven van geld of goed en kijken, is erg belangrijk als er een overval wordt gepleegd. Hang niet de held uit, maar zorg vooral voor je eigen veiligheid.

Na de overval of beroving

Doe aangifte. U geeft met een aangifte aan dat u wilt dat de politie onderzoek doet naar wat u is overkomen. Uw aangifte vergroot de kans dat de dader gepakt wordt, daarnaast kan het nodig zijn voor bijvoorbeeld de verzekering. Aangifte doen na beroving kan u tot slot een gevoel van rechtvaardiging geven.  U kunt de politie bellen via 0900-8844.

Als uw betaalpasjes zijn gestolen, blokkeer dan uw rekening via de Bankpassen meldcentrale: 0800-0313. Uw creditcard blokkeert u via: 030-2835555.

Bent u verzekerd? Meld de beroving dan bij uw verzekering, het kan zijn dat zij een deel van de schade vergoeden. Uw verzekering zal u vragen om een kopie van uw aangifte. Aangifte doen bij de politie is dus noodzakelijk als u uw schade vergoed wilt krijgen.

Na een beroving met geweld kunt u bij uw huisarts terecht voor lichamelijk onderzoek. Dit is belangrijk voor uw gezondheid, maar ook voor het verhalen van de schade. Uw huisarts kan ook een luisterend oor bieden en met u meedenken over de beste manier om met deze situatie om te gaan.

Luister naar uzelf: Uw normale gang van zaken is door de beroving overhoop gehaald en u moet omgaan met de gevolgen.

Voelt u zich na de beroving angstig, boos of onrustig? Raakt u gespannen van alle praktische zaken die u moet regelen? Misschien durft u niet meer de deur uit te gaan of bent u bang de dader tegen te komen. Dit zijn normale stressreacties. Meestal gaan deze reacties vanzelf weer over, hier leest u meer over hoe u de draad van het leven weer op kunt pakken.
Wat vind jij van dit bericht?

Facebook reacties (reageer ook!)