Het omstreden zelfdodingsmiddel waaraan de 19-jarige Ximena uit het Brabantse Uden overleed is wekenlang te koop geweest op Marktplaats. Een verkoper uit Eindhoven bood het poeder meerdere keren aan op de verkoopwebsite.

Marktplaats bevestigt aan de Telegraaf dat het zelfmoordpoeder ’een aantal’ keer is aangeboden, als conserveringsmiddel, vertelt een woordvoerder. Nadat gebruikers hier melding van hadden gemaakt, zijn de advertenties ’uit voorzorg’ verwijderd.

Marktplaats heeft advies gevraagd aan de NVWA hoe in de toekomst met dit soort advertenties om te gaan. „We hebben nog geen uitsluitsel”, zegt de woordvoerder. De advertenties zijn na klachten van verschillende bezoekers door Marktplaats offline gehaald.

Zelfmooordmiddel op internet besteld

De 19-jarige Ximena uit het Brabantse Uden maakte in februari een eind aan haar leven met behulp van het middel. Ze had dat zelf op internet besteld.

Premier Mark Rutte noemde het medio maart uiterst onwenselijk dat een zelfmoordpoeder in omloop is dat inmiddels een eerste slachtoffer heeft gemaakt.

OM onderzoekt de zaak

Ook minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid sprak zijn zorg uit en heeft laten weten dat het Openbaar Ministerie (OM) de zaak onderzoekt. Dat onderzoek moet volgens de vicepremier ook uitwijzen of de Coöperatie Laatste Wil (CLW) betrokken was bij Ximena’s zelfmoord.

CLW besloot eind maart na een gesprek met het Openbaar Ministerie haar ruim 23.000 leden definitief geen informatie meer over het middel te geven. Met die informatie moesten aangesloten ’inkoopgroepen’ het middel zelf kunnen inkopen.

Euthanasie

Als middel voor euthanasie mag het niet worden aangeboden, zegt de woordvoerder van de NVWA. „Dat is een zaak waar de politie en het Openbaar Ministerie over gaan.” En als de handelaar het weer op internet aanbiedt als levensmiddelenadditief, dan kan dat reden zijn voor een inspectie, aldus de woordvoerder.

De negentienjarige Ximena uit het Brabantse Uden maakte in februari een eind aan haar leven met het middel. Ze had dat zelf op internet besteld.

Bron: Telegraaf

Wat vind jij van dit bericht?

Facebook reacties (reageer ook!)