Anouk in de Ziggo Dome, Kiss in Rotterdam Ahoy, Eddie Vedder in AFAS Live en De Toppers in de Amsterdam ArenA. Komende week staan er aardig wat grote optredens gepland in de Nederlandse evenementenzalen. Wat doen de Nederlandse concertzalen na de aanslag in Manchester?

Concertorganisator Mojo Concerts, verantwoordelijk voor de shows van Anouk en Kiss, heeft de dag na de aanslag in Manchester bij het concert van Ariana Grande uitgebreid bekeken of er extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn bij de concerten in Nederland.

„Er is overlegd tussen de concertzalen en de veiligheidsdiensten om te kijken of er iets moet worden aangepast. Sowieso zijn na de gebeurtenissen in de Parijse concertzaal Bataclan in 2015 de veiligheidsmaatregelen al aangescherpt. Zo werd de tassencontrole aangescherpt en hebben de securitymedewerkers een extra training gekregen zodat ze alert zijn op verdachte situaties. Er zijn destijds zowel zichtbare als onzichtbare maatregelen getroffen”, legt woordvoerder Shally Hurkmans uit. Mojo Concerts brengt overigens niet alle maatregelen die zij nemen naar buiten om op die manier de veiligheid te waarborgen.

MEER TELEFOONTJES

Ook bij De Toppers is de organisatie extra alert. „We doen geen uitspraken over wat we precies doen. Wij kijken ieder jaar, en ook dit jaar, naar de situatie op dat moment en passen daar onze beveiliging op aan. We hebben de veiligheid van ons publiek hoog in het vaandel staan, dus communiceren we veel met de politie, de gemeente en de ArenA”, aldus Linda Roovers, perswoordvoerder van De Toppers.

De aanslag bij de Manchester Arena werd maandag buiten de concertzaal gepleegd. Roovers geeft aan dat de organisatie ook daar op voorbereid is. „In het horecagebied bij de ArenA wordt ’s middags al de fanzone geopend en ook daar worden maatregelen getroffen. We zijn zeker voorbereid.”

Uitgelicht: Politie Manchester: 'Bij het minste is er nu paniek'

Na een aanslag worden de zalen vaker gebeld door bezoekers. “Na zo’n gebeurtenis als in Manchester komen er altijd meer vragen binnen. Maar we hebben al een aantal jaar dat mensen zich meer zorgen maken. Wij proberen hen dan zoveel mogelijk gerust te stellen”, legt Roovers uit.

De Ziggo Dome heeft ook met afschuw gereageerd op de aanslag. Ariana Grande gaf vorige week nog twee uitverkochte shows in de Amsterdamse concertzaal. “Wat zich gisteravond bij de concertzaal heeft afgespeeld, is te gruwelijk om te bevatten. We zijn diep geraakt”, liet het personeel van de Ziggo Dome weten.

DREIGINGSNIVEAU BLIJFT HETZELFDE

Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), heeft dinsdagmiddag overleg gevoerd met vertegenwoordigers van de evenementensector. Het dreigingsniveau in ons land blijft na de aanslag in Manchester onveranderd, vier op een schaal van vijf.

Op Twitter laat Schoof weten dat het uitgangspunt is dat de evenementen gewoon doorgaan. „Goed overleg NCTV, evenementensector en politie: Beveiliging krijgt al veel aandacht. Na aanslag Manchester alle partijen extra alert”, schrijft Schoof. 

MINUUT STILTE

In popzalen en bij festivals wordt komende zaterdag tijdens de 'hoofdact' een minuut stilte gehouden om steun te betuigen aan de slachtoffers in Manchester. Daartoe roept de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (NVPF) op. „Het was een aanslag op de vrijheid. Terreur mag vrijheid, democratie, mensenrechten en de rechtsstaat niet aantasten”, aldus de NVPF. 

Bij de zelfmoordaanslag in Manchester kwamen maandag zeker 22 mensen om het leven. Tientallen raakten gewond.


Wat vind jij van dit bericht?

Facebook reacties (reageer ook!)