HARDERWIJK Verschillende vrouwen zeggen tijdens nieuwjaarsnacht te zijn mishandeld of aangerand door licht getinte, volgens hen Marokkaanse mannen in partycentrum Harders Plaza. Twee van hen hebben aangifte gedaan. Anderen durven dat niet uit angst voor de daders, of omdat aangifte bij de politie volgens hen 'toch geen zin heeft'.

De 23-jarige Steffie Kuipers uit Lelystad werd die nacht mishandeld. „Ik was met vriendinnen naar het nieuwjaarsfeest. Er draaiden DJ's en het was druk. Er was ook een grote groep Marokkaanse jongens. Eén van hen gooide vanuit het niets drinken met alcohol in mijn gezicht en mijn ogen. Ik zei dat hij normaal moest doen en gaf hem een duw. Toen begon hij op me in te slaan. Het ging allemaal zo snel. Mijn vriendinnen hebben me weggetrokken, verder deed niemand iets."

GEWOND „Ik bloedde aan mijn mond. Omdat er een hele groep mannen op ons afkwam, zijn we naar buiten gevlucht, naar de Huisartsenpost. Ik had een gekneusde neus, een schaafwond op mijn kin en tanden door mijn lip". De politie bevestigt de aangifte. Steffies moeder, Karin, plaatste het voorval op Facebook en vroeg om getuigen. Er kwamen veel reacties, ook van vrouwen die zelf het slachtoffer beweerden te zijn die nacht in Harders Plaza. Politiewoordvoerder Esther Naber zegt dat ook een andere jonge vrouw aangifte heeft gedaan. „Haar gebeurde een soortgelijke aanval bij de garderobe. Zomaar ineens uit het niets". De voorvallen staan volgens haar los van elkaar, omdat er tweeënhalf uur tussen de eerste en laatste aanval zat.

AANRANDINGEN Aimé zag haar 22-jarige dochter na het feest ontdaan thuiskomen. „Er hadden wel vijftien Marokkaanse jongens aan haar en haar nichtje gezeten. Een goede vriend heeft ze van de dansvloer af geholpen. Ook was er een meisje met een fles op haar hoofd geslagen. De meiden zijn weggegaan en troffen buiten ongeveer tien Marokkaanse jongens, die opdringerig vroegen of ze mee gingen naar een hotel. Het was de eerste keer dat mijn dochter naar Harders Plaza ging en dat ze zoiets meemaakte. Naderhand zei een kennis: daar laat je ze toch niet heengaan? Mijn dochter wil geen aangifte doen. Ze heeft angst voor die jongens en denkt dat aangifte doen geen zin heeft". Laura, die ook in een persoonlijk bericht reageerde op de Facebookoproep van Karin Kuipers, wil niet met haar achternaam in de krant. Ze meldt wel dat ze die nacht ruzie heeft gehad in Harders Plaza en is geslagen, maar meer details geeft ze niet.

VIDEOBEELDEN Sylvie van den Berg, bedrijfsleider van Harders Plaza, betreurt het dat niets aan de beveiligers is gemeld. „Zelfs een vriendinnetje van mijn schoonzus is slachtoffer geworden en heeft ons niets verteld. De beveiligers zijn ook gefrustreerd dat ze die gasten niet aan hebben kunnen pakken". Sylvie heeft gelijk contact gezocht met moeder Karin Kuipers. „We hebben twee dagen lang de videobeelden van nieuwjaarsnacht bekeken. Maar tot nu toe niets kunnen ontdekken. Er waren 1800 bezoekers en we hadden dubbel zoveel beveiligers dan normaal ingezet. Maar dit is allemaal snel en voor ons onzichtbaar gebeurd. Het was een Urbanfeest, een multiculti gebeuren. Dus ja, er waren veel bezoekers van buitenlandse afkomst."


Wat vind jij van dit bericht?

Facebook reacties (reageer ook!)