Bij aanslagen in Turkije mogen televisiestations geen live beelden meer uitzenden. De Turkse persvrijheid wordt daarmee nog verder ingeperkt. Een horrormaatregel, zegt Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Geen onderbrekingen meer van televisie-uitzendingen, niet langer BREAKING onder in beeld. De verslaggeving van aanslagen wordt door de Turkse waakhond voor radio en tv (RTÜK) beperkt. Het is verslaggevers en correspondenten ter plaatse verboden commentaar te geven op wat er gaande is. Dat zou kunnen leiden tot onrust, is de redenering. Ook foto's en video's van terreuracties mogen niet meer getoond worden. Alleen het materiaal dat beschikbaar is gesteld door de autoriteiten mag worden gebruikt. Zenders die zich hier niet aan houden, gaan tijdelijk op zwart.

'Dit is de zoveelste maatregel om de media te beperken tot een staatsgeluid', zegt Bruning. 'Ik vind dat heel zorgelijk.' De reactie van de Turkse overheid na een aanslag is bekend. Direct worden sociale media als Twitter en Facebook geblokkeerd. Dit gebeurde ook na de aanslagen in Suruç, Istanbul en Ankara. Sinds vorig jaar nemen de Turkse autoriteiten extra maatregelen. Ze vragen Twitter om accounts en losse tweets te verwijderen.

In Turkije worden de media steeds vaker onderdrukt, steeds vaker wordt kritische stemmen de mond gesnoerd. Ruim 140 journalisten zitten gevangen en tientallen mediabedrijven moesten sinds de mislukte coup van 15 juli vorig jaar hun deuren sluiten. Turkije stevent hiermee volgens Bruning af op een situatie die erger is dan in China of Rusland. 'Het enige dat nog ontbreekt is dat journalisten vermoord worden.'

De Duitse bondskanselier Merkel veroordeelt de maatregelen. Ze benadrukte donderdag tijdens een staatsbezoek in Ankara het belang van vrijheid van meningsuiting. 'In een tijd van ingrijpende politieke omwentelingen moet er alles worden gedaan om de scheiding der machten te beschermen en vooral de vrijheid van meningsuiting en de diversiteit van de samenleving', zei ze tegen president Erdogan in een ruim twee uur durend gesprek. 'Oppositie is een onderdeel van democratie.'


Wat vind jij van dit bericht?

Facebook reacties (reageer ook!)