Stadswachten moeten bewapend worden met een wapenstok en pepperspray. Daarvoor pleit de Nederlandse BOA Bond (NBB). Volgens de bond zijn de wapens nodig omdat het aantal geweldsincidenten tegen de stadswachten toeneemt.

Het gebeurde vorig jaar in Amsterdam. Twee stadswachten spraken een man aan. Vanuit het niets viel er een klap, waarna de twee ambtenaren plotseling belaagd werden door twintig voetbalhooligans die hen sloegen en trapten.

Buitengewoon Opsporingsamtenaren, oftewel boa's, mogen bekeuringen zoals parkeerboetes uitdelen. Dat leidt niet zelden tot agressieve reacties. Hoewel exacte cijfers niet worden bijgehouden, stijgt volgens de NBB het aantal geweldsincidenten tegen boa's. ,,Elke week krijgen we meldingen binnen. In Amsterdam staat de teller nu al op driehonderd incidenten", zegt Eric Lakenman van de Nederlandse BOA Bond. ,,Dat varieert van schelden en bedreigen tot mishandeling met een kapotgeslagen fles."

Agressieve burgers

In Amsterdam waren boa's voorheenbewapend met een wapenstok. Die moesten ze afgelopen jaar weer inleveren. Volgens de NBB is het tijd dat alle boa's in Nederland worden uitgerust met een wapenstok en pepperspray. De vakbond verzamelt handtekeningen die uiteindelijk aan de minister van Justitie en Veiligheid wordt aangeboden.

Volgens de NBB staan boa's er vaak alleen voor. De afspraak dat de politie in noodsituaties binnen vijf minuten ter plaatse is, wordt regelmatig niet nagekomen. ,,En in gevaarlijke situaties is vijf minuten al heel lang", zegt Lakenman.

Volgens hem gaat er een preventieve werking uit van de wapens aan de broekriem. ,,Boa's ervaren nu al dat ze gescand worden door agressieve burgers. Zodra die een wapen zien, haken ze eerder af."

Bron: Ad.nl

Wat vind jij van dit bericht?

Facebook reacties (reageer ook!)