Voor de westkust van Nederland hebben Belgische F-16’s vanochtend twee Russische bommenwerpers onderschept. Het ging om TU-160 Blackjacks. Ze vlogen in internationaal luchtruim, maar werden om veiligheidsredenen onderschept.

De vliegtuigen vlogen vlak bij de Waddeneilanden. Na de actie hebben de Belgische toestellen getankt op de luchtmachtbasis Leeuwarden, die net als de Belgische luchtmacht melding maakte van de onderschepping op het officiële twitteraccount.

België en Nederland bewaken samen het luchtruim. De actie van vanochtend werd in het kader van dit zogeheten Benelux Quick Reaction Alert (QRA) uitgevoerd. In de buurt zijn ook Nederlandse toestellen, maar België was ’aan de beurt’ om het luchtruim te bewaken.

Doordat de Belgische toestellen door de geluidsbarrière gingen, was in het noordoosten van het land een knal te horen.

Russische militaire toestellen komen met enige regelmaat vlak langs ons land vliegen. Meestal gaat het alleen niet om zulke moderne kisten als de Blackjack-bommenwerper.

Nadat de Belgische F16’s de vliegtuigen hadden gevolgd, namen de Britten de honneurs waar. Na een vlucht langs de Britse kust zouden de twee Russische vliegtuigen zijn teruggekeerd naar Rusland.

Bron: Telegraaf

Wat vind jij van dit bericht?

Facebook reacties (reageer ook!)