Jongeren houden weinig rekening met de risico's van het gebruik van een openbaar en onbeveiligd wifi-netwerk. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De helft van de internetgebruikers geeft aan weleens gebruik te maken van netwerken die niet beveiligd zijn met een gebruikersnaam of een wachtwoord. Zeven op de tien 18- tot 25-jarigen zeggen daar gebruik van te maken. Zij riskeren daarmee dat hun gegevens worden bekeken door anderen.

Van degenen die weleens verbinding maken met onbeveiligde, openbare wifi-netwerken, zegt 34 procent dat te beperken wegens zorgen om de veiligheid. Dat doen ze door af te zien van wifi-gebruik of door in te loggen op een beveiligd netwerk, als dat mogelijk is. Een kwart van de jongeren en iets meer dan de helft van de 65-plussers beperkt het gebruik vanwege de risico's.

Vier op de tien gebruikers van openbare, onbeveiligde wifi-netwerken zeggen zich altijd bewust te zijn van wat ze wel en en niet doen op zo'n netwerk. Een groot deel van de volwassen internetgebruikers wantrouwt volgens het CBS in meer of mindere mate de veiligheid van het internet. Zo maakt ongeveer de helft van hen zich weleens zorgen over misleidende e-mails, valse websites of computervirussen. Jongeren doen dat minder, ondanks het feit dat zij vaker in aanraking komen met online incidenten.


Wat vind jij van dit bericht?

Facebook reacties (reageer ook!)