Een gestolen Audi leidde tot hun ondergang. De Nieuwegeinse bende, die deze week centraal staat in een van de grootste rechtszaken van het jaar, kocht de auto van een bende uit Rotterdam. Maar wat ze niet wisten: de politie hield de auto met peilbakens in de gaten. En kon vervolgens keurig meeluisteren wat de bende uitspookte.

Ze komen uit Utrecht en omgeving, zijn tussen 28 en 37 jaar oud en van Marokkaanse en Antilliaanse afkomst. Ze heten Ayyoub, Levi, Zakaria of Toufik. Gehuld in trainingspak of sjofele jeans zaten ze quasi ongeïnteresseerd in de Amsterdamse rechtbank, tien verdachten op een rij, bij het begin van het monsterproces dat de naam '26Koper' heeft gekregen. Soms mopperden ze even, als er weer een beschuldiging voorbijkwam, maar slechts één zin spraken ze hardop uit - en heel vaak: ,,Ik beroep me op mijn zwijgrecht.''

Hun aanhouding was vorig jaar groot nieuws. Die ging immers gepaard met één van de grootste wapenvondsten ooit in ons land. In twee depots in Nieuwegein vond de politie tientallen kalasjnikovs, handvuurwapens, granaten, kogelwerende vesten en meer dan 4.000 patronen. Justitie verdenkt de groep mannen ervan diverse liquidaties te hebben voorbereid.

Liquidaties
Het OM vermoedt zelfs dat de groep al meerdere keren concreet toesloeg. Zo werden in hun navigatieapparatuur de adresgegevens gevonden van drie mannen die in 2014 zijn geliquideerd. Eén van die moorden betrof die van Mohammed Alarasi, een 22-jarige hbo-student. Het lijkt een criminele blunder van de eerste orde te zijn geweest, want vermoedelijk was niet Mohamed het doelwit, maar een bekende van hem, wiens auto hij regelmatig gebruikte.

De liquidaties vormen nog geen onderdeel van de rechtszaak, maar andere moordplannen spelen wel een rol. En dat allemaal dus door die gestolen auto, die de groep in maart vorig jaar overnam van collega-criminelen. De criminelen stalden de auto eerst in een garage in Maurik, waar de Audi werd voorzien van valse kentekenplaten en zware accu's.

Daarna reed de bende meerdere keren naar de twee opslagloodsen in Nieuwegein, waar de mannen oefenden met hun wapens. Ze dachten dat niemand hen hoorde, maar wisten niet dat de politie dankzij de afluisterapparatuur in de auto alles kon horen. En dan te bedenken dat die apparatuur niet eens voor hen was bedoeld, maar voor de Rotterdamse criminelen van wie ze de auto hadden overgenomen.

Actie
De politie liet de mannen begaan tot de bende daadwerkelijk in actie leek te gaan komen. Bij huiszoekingen bij verdachten werden opslagkaartjes voor camera's gevonden waarop mogelijke doelwitten stonden.

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat alle uitgevoerde en geplande liquidaties in opdracht van nog grotere jongens in de drugsmaffia werden gepleegd. De verdachten die nu terechtstaan, bespraken in afgeluisterde gesprekken hoeveel ze voor zo'n opdracht konden krijgen. 100.000 euro was zo'n beetje het gangbare tarief. In één van de afgeluisterde gesprekken was te horen hoe een uitvoerder van advies werd voorzien voor een afrekening. ,,Kijk de man die je neerschiet niet aan. Zijn gezicht ga je nooit vergeten.''

De mannen die nu terechtstaan, worden alleen verdacht van wapenbezit, deelname aan een criminele organisatie en witwassen van zo'n 19 miljoen euro. Dat zou de opbrengst zijn geweest die de bende in twee jaar tijd met criminele activiteiten zou hebben verdiend.

Voor het megaproces is tien dagen uitgetrokken. Op 29 oktober horen de verdachten welke straf het Openbaar Ministerie voor ze in gedachten heeft.


Wat vind jij van dit bericht?

Facebook reacties (reageer ook!)