Nederland ligt steeds zwaarder onder vuur vanuit het buitenland. Andere landen vallen ons digitaal aan er is zo zelfs al belangrijke informatie gestolen. Nederland moet meer doen om klaar te zijn voor de cyberdreiging.

Die alarmerende boodschap heeft minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in de nieuwe cyberagenda van het kabinet. Volgens hem is er een ‘directe dreiging voor de nationale veiligheid’ en zijn onze overheidsinstellingen en bedrijven ‘structureel doelwit’ van andere landen die digitale aanvallen uitvoeren. De aanvallers willen ons bespioneren, maar ook saboteren. Grapperhaus stelt in een interview met De Telegraaf zaterdag dat ‘digitale dijkbewaking’ hard nodig is en komt daarvoor met een pakket plannen.

Controle op bewaking tegen hacks

Met een speciale cybersecurity-wet gaat het kabinet bijvoorbeeld bedrijven in de gevoeligste sectoren, zoals water- en energiebedrijven, verplichten om hun beveiliging aan hogere standaarden te laten voldoen. De overheid gaat ook controleren of deze ondernemingen hun bewapening tegen hackers wel op orde hebben.

Eveneens worden er extra informatiecampagnes gelanceerd om burgers en bedrijven beter beslagen ten ijs te laten komen op digitaal gebied. Tegelijkertijd wil het kabinet ook certificaten voor computerprogramma’s en elektronische apparaten. Burgers en bedrijven kunnen daarmee direct zien of het product dat zij willen kopen makkelijk te hacken is.

Nederland kan gevaren nog niet bijbenen

Nederland kan de gevaren momenteel nog niet bijbenen, ziet het kabinet. In de cyberagenda staat dat onze ‘weerbaarheid’ achterblijft „ten opzichte van de ontwikkeling van de dreiging”. Niet alleen de dreiging vanuit andere landen neemt toe, constateert het kabinet, ook cybercriminelen kunnen steeds makkelijker bij andere experts geavanceerde aanvallen inkopen.

Het kabinet trekt jaarlijks 95 miljoen euro extra uit voor de cyberveiligheid. Volgens de nieuwe agenda wil het kabinet dat onder meer steken in ‘afschrikwekkend’ zijn op cybergebied. Het is de bedoeling dat aanvallers wel twee keer na denken in de toekomst voordat ze Nederland aanvallen omdat er ook vergelding kan volgen.

Het blijft niet bij pogingen

Het blijft helaas niet bij pogingen om Nederland te hacken. Het is ook daadwerkelijk gelukt, blijkt uit het stuk van het kabinet. „Zo zijn bijvoorbeeld multinationals en onderzoeksinstellingen in de energie-, hightech-, en chemische sector het slachtoffer geworden van digitale spionage. Bij deze digitale inbraken zijn terabytes aan vertrouwelijke gegevens gestolen die een substantiële economische waarde vertegenwoordigen.”

Bron: Telegraaf

Wat vind jij van dit bericht?

Facebook reacties (reageer ook!)