De vermeende Syrische IS-strijder die vorig jaar voor ophef zorgde bij een bijeenkomst in een debatcentrum in Amsterdam, is in 2014 met een door een terreurgroep gestolen blanco paspoort naar Nederland gekomen.

Dat meldt de Volkskrant op basis van verschillende bronnen. Terreurgroepen als IS hebben in Syrië duizenden van dergelijke blanco paspoorten van de overheid gestolen. Die paspoorten zijn deels gebruikt voor lucratieve mensensmokkel: Syrische vluchtelingen kwamen ermee naar Europa. Maar veiligheidsdiensten vrezen dat IS en andere terreurgroepen ze ook hebben gebruikt om strijders naar Europa te  smokkelen, mogelijk met het doel hier aanslagen te plegen. 

Aan de hand van een databank met gestolen nummers, wisten politie en AIVD te achterhalen dat zo'n dertig Syriërs met een gestolen blanco pas naar Nederland zijn gekomen.

Volgens de Volkskrant is de 31-jarige Syriër een van hen. De man zorgde afgelopen september voor veel commotie in Amsterdam. Tijdens een bijeenkomst in debatcentrum De Balie herkende de Syrische activisten van Raqqa is Being Slaughtered Silently hem als een IS-sympathisant uit hun regio. Ze confronteerden hem met die vraag, waarna de man er'vandoor ging. Later bleek dat de geheime dienst AIVD hem al enige tijd in de gaten hield. Een bron bestempelde hem toen als 'zwaar geval' tegenover de krant. In een interview stelde de man later zelf dat hij nooit iets met IS te maken heeft gehad, wel had hij jarenlang in een gevangenis van de Syrische president Assad gezeten.

De politie en de geheime dienst zijn de gangen van alle dertig Syriërs die met een valse 'terreur'pas Nederland binnen zijn gekomen, nagelopen. Ze werden niet bestempeld als een gevaar voor de binnenlandse veiligheid. De 'Balië'-Syriër werd nog wel in de gaten gehouden. 

Bron: Ad.nl

Wat vind jij van dit bericht?

Facebook reacties (reageer ook!)