Rachid Kassim, een beruchte Franse jihadist en IS-kopstuk, heeft vanuit Irak foto's en volledige namen van Belgische soldaten verspreid met daarbij de melding: 'Een opdracht voor mijn broeders in België.' Dat lijkt een duidelijke oproep tot terreur tegen de soldaten. De Belgische politie neemt de dreiging serieus. De genoemde militairen worden momenteel beveiligd.

Woensdag werd bekend dat de foto's maandag al werden geplaatst. Het federaal parket erkende dat het heeft gevraagd de informatie 24 uur achter te houden om de beveiliging van militairen op orde te krijgen. De geplaatste informatie was afkomstig van Facebookpagina's, die inmiddels zijn aangepast. Het parket zet het onderzoek voort.

Leger en veiligheidsdiensten zijn extra alert omdat juist Rachid Kassim de boodschapper is. Hij plaatste naast de foto's en namen ook adresgegevens van de soldaten op berichtendienst Telegram.

De Belgische politie pakte eerder deze maand twee mensen op die actief waren op Telegram en mogelijk contact hadden met Kassim. De Franse jihadist wil sympathisanten in Europa tot terreur aanzetten. Hij wordt ook in verband gebracht met de aanslagen in Nice, waar een terrorist met een vrachtwagen op een mensenmassa inreed en waarbij 86 mensen omkwamen.

Tips voor aanslagen

In september werden in Frankrijk twee jonge vrouwen van 17 en 19 jaar uit Nice aangehouden die contact hadden onderhouden met de Franse jihadist. Zij worden verdacht van het beramen van terreuraanslagen. De afgelopen weken hebben de Franse veiligheidsdiensten al minstens vier jonge verdachten opgepakt die met Kassim in contact stonden.

Kassim komt uit Roanne in Midden-Frankrijk, waar hij kinderen begeleidde in een sociaal centrum. In 2012 vertrok hij via Egypte naar het kalifaat. In een propagandavideo van Islamitische Staat is te zien hoe hij eigenhandig een gijzelaar onthoofd.

Hij heeft een eigen kanaal met 300 abonnees op het versleutelde communicatieprogramma Telegram. Daarop adviseert hij aankomende jihadisten. Hij geeft tips voor het misleiden van de inlichtingendiensten en doet suggesties voor terreurdaden. Zo opperde hij begin augustus de mogelijkheid 'om een voertuig met gasflessen te vullen, ze aan te steken met benzine en het voertuig te parkeren bij een druk bezochte plaats'.


Wat vind jij van dit bericht?

Facebook reacties (reageer ook!)