Islamitische Staat (IS) roept lone wolves, terroristen die alleen werken, op om een aanslag te plegen in het Utrechtse voetbalstadion Galgenwaard tijdens het naderende Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen. De NCTV neemt het dreigement serieus.

Het dreigement is geuit via Telegram, het Russische alternatief voor WhatsApp. Volgens SITE Intelligence Group heeft de terreurorganisatie het voorzien op de wedstrijd tussen Engeland en Schotland die op 19 juli plaatsvindt. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) verklaart tegenover het AD het bericht te kennen en serieus te nemen. Woordvoerder Lodewijk Hekking: “In zijn algemeenheid, om mensen gerust te stellen, is het goed om te weten dat bij dit soort evenementen altijd een dreigingsinschatting wordt gemaakt. Mocht er een dreiging zijn, dan worden er extra maatregelen genomen. Zichtbaar of onzichtbaar. Denk aan de extra controles na een melding bij het grootschalige dance-event Sensation in de ArenA of op Schiphol.”

Niet de eerste keer
Ook jihaddeskundige Pieter van Ostaeyen zegt in het AD dat de oproep serieus moet worden genomen. Telegram is volgens hem een veelgebruikt kanaal van aanhangers van IS en het zou zeker niet de eerste keer zijn dat oproepen via het Russische medium in de praktijk worden uitgevoerd. Dat gebeurde onder andere bij de moord op een koppel politieagenten in het Franse Magnanville en bij het vermoorden van de Franse priester Jacques Hamel in Normandië.

Vrouwen
Kennelijk stoort IS zich aan het feit dat het vrouwen zijn die sporten, want de belangstelling voor de wedstrijd is veel kleiner dan voor het mannenvoetbal. Tot nu toe zijn er 4500 kaarten verkocht, terwijl het stadion van Utrecht 23.000 plaatsen biedt. Op 20 juli speelt Nederland tegen Denemarken in het Sparta-stadion. Andere wedstrijden vinden plaats in Breda, Deventer, Doetinchem, Enschede en Tilburg. De openingswedstrijd tussen Nederland en Noorwegen is 16 juli om 18.00 uur in Utrecht. De finale van het EK is in Enschede, op zondag 6 augustus.


Wat vind jij van dit bericht?

Facebook reacties (reageer ook!)