Willem Holleeder hangt nieuw onheil boven het hoofd, nu zijn zus Astrid in een morgen te verschijnen boek Judas alles onthult over de criminele handel en wandel van De Neus. De strafrechtadvocate, die jarenlang de vertrouweling leek van Willem, blijkt tussen 2012 en 2014 heimelijk vrijwel alle voor hem belastende gesprekken van haar broer over diens onderwereldpraktijken te hebben opgenomen. Het gaat om veel meer tapes dan tot nu toe bekend werd.

Astrid Holleeder schrijft in haar boek ook over de bemoeienis van haar broer bij de twee eerdere mislukte aanslagen op Heineken-ontvoerder Cor van Hout, die uiteindelijk in 2003 in Amstelveen werd geliquideerd. Ook verhaalt ze hoe ze haar broer maanden lang afluisterde en bekentenissen op band opnam over liquidaties van Willem Endstra, John Mieremet, Cees Houtman en Thomas van der Bijl.

Het microfoontje van de afluisterapparatuur zat verborgen in de kraag van de jas van Astrid Holleeder. Dit deed ze omdat Holleeder in de gesprekken met zijn zus altijd begon te fluisteren als hij het over de door hem gepleegde misdrijven had.

Plande liquidatie op zus

In Judas ook meer details over de door justitie verijdelde moordaanslag vanuit de EBI in Vught, waar Holleeder momenteel gedetineerd is. Hij plande een liquidatie op zijn zus Astrid, die sinds zij met justitie in zee ging vreest voor haar leven. Willem Holleeder wordt inmiddels verdacht van zes moorden en staat later deze maand opnieuw terecht in de zogeheten Vandros-zaak. Het belangrijkste bewijs tegen hem wordt geleverd door zijn zussen Sonja en Astrid en ex-vriendin Sandra den Hartogh.

Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.

Verbijsterende familiekroniek

Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. Ze beschrijft de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook schrijft ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer.

Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.


Wat vind jij van dit bericht?

Facebook reacties (reageer ook!)