Mensen die worden opgelicht bij het kopen van een product via onder meer Marktplaats, krijgen hun geld bijna nooit terug.

Dat blijkt uit een onderzoek door de regionale omroepen en de NOS. Zo'n 4500 mensen deden hier via de websites van de omroepen aan mee. In totaal 1700 mensen zeiden als koper gedupeerd te zijn. Negen op de tien raakten hun geld definitief kwijt.

De meeste verkoopfraude vond plaats bij de aanschaf van kleding en accessoires, computers en software en tickets. In ongeveer de helft van de gevallen ging het om een bedrag van boven de honderd euro.

Ruim de helft van de gedupeerden in het publieksonderzoek deed de aankoop via Marktplaats. Volgens een woordvoerder van Marktplaats komen er dagelijks maar liefst 75 meldingen binnen van oplichting, op 80.000 dagelijkse transacties. Veel mensen deden na de oplichting aangifte bij de politie, maar dat leverde bijna nooit iets op. Veel gedupeerden kregen te horen dat er meerdere aangiftes nodig zijn voordat de politie er iets mee doet of dat het bedrag te laag was.

Marktplaats.nl kan volgens ons meer doen tegen internetoplichters. De techniek is ver genoeg om een betaalsysteem (in beheer van marktplaats zelf) tussen de verkoper en de koper op de site in te voeren. Veilig en effectief. 

Ook een goed beoordelingssysteem van koper en verkoper zou erg schelen. Zo kun je altijd zien wat de recensies zijn van de tegenpartij. Maar blijkbaar vind monopolist Marktplaats.nl de 75 mensen die elke dag hun soms wel honderden euro's kwijt zijn niet erg de moeite waard. Jammer!


Wat vind jij van dit bericht?

Facebook reacties (reageer ook!)