De politie maakt zich grote zorgen om het groeiend aantal incidenten met nepvuurwapens in Nederland. Na een forse afname is er voor het eerst weer een stijging in het aantal voorvallen.

In de eerste vijf maanden van dit jaar vonden er 350 incidenten plaats met nepvuurwapens, zo blijkt uit nieuwe cijfers die deze krant heeft opgevraagd. ,,Dat is een lichte stijging vergeleken met vorig jaar'', verklaart politiewoordvoerster Wendy Gehrmann. ,,Heel recent zien we ook een opeenstapeling van incidenten met namaakwapens.''

Woensdag werd een jongen van 14 jaar uit Zoetermeer opgepakt met een nepwapen. Vorige maandag richtte de politie in Voorburg een dienstwapen op een jongen die rondliep met een neppistool. Diezelfde avond werd het nepwapen van een jongen van 19 uit Breda in beslag genomen. In Eindhoven rukten meerdere eenheden, een onderhandelaar en een arrestatieteam uit nadat een buurtbewoner zag dat iemand een slede van een pistool naar achter haalde , dat nep bleek. In Waalre is een jeugdbende opgepakt met nepvuurwapens  die niet van echt te onderscheiden waren.

In sommige regio's is er volgens de politie sprake van een extreme toename in het aantal aangetroffen imitatiewapens. ,,De stijging van het aantal in beslag genomen nepvuurwapens in de regio Rotterdam is schrikbarend'', betoogt de politiewoordvoerster. Het aantal ingenomen namaakwapens liep tussen 2014 en 2016 terug van 200 naar 150. In 2017 steeg dat aantal met 60 procent tot 237. Ook in Amsterdam, Noord-Nederland en Limburg zijn tussen 20 en 30 procent meer neppers ingenomen.

Quote

Nepvuurwa­pens kunnen tot levensge­vaar­lij­ke situaties leiden

Remco Blom

Levensgevaar

Veel mensen beseffen volgens de politie niet dat het verboden is om met nepwapens op straat te lopen en onderschatten de risico's. ,,Bedenk dat de politie een nepwapen op straat vaak behandelt als een echt wapen en daarbij geen enkel risico neemt'', benadrukt hoofdagent Remco Blom. ,,Nepvuurwapens kunnen tot levensgevaarlijke situaties leiden. Als de persoon met het wapen de aanwijzingen van de agent niet opvolgt, kan dat betekenen dat wij ons dienstwapen gebruiken en schieten.''

Onder het motto ‘Nepwapens, levensgevaarlijk!’ start de politie vandaag een landelijke campagne. Ouders en jongeren moeten zich bewuster worden van de risico's. Agenten gaan met echte en nepvuurwapens langs scholen om te laten zien hoe lastig het is om die uit elkaar te houden. 

Agent Arthur van der Vlies beschrijft wat het is om in een split second te moeten beslissen als iemand tegenover je staat met een echt of een nepwapen. ,,Als dat wapen komt, gaat hij eraan. Dan is het hij of ik.'' Lees hier meer.

Bron: Ad.nl

Wat vind jij van dit bericht?

Facebook reacties (reageer ook!)