Ruim de helft van de Nederlanders denkt niet in staat te zijn om eerste hulp te verlenen als ze ooit getuige zouden zijn van een aanslag. 55 procent zegt niet te weten wat ze zouden moeten doen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Daarnaast weet een grote meerderheid niet wat te doen als er brandgevaar is.

Slechts de helft van de mensen brengt eerst zichzelf in veiligheid voordat ze anderen gaan helpen, terwijl het Rode Kruis wel adviseert om eerst zelf een veilig heenkomen te zoeken. „Bij een aanslag of andere crisissituatie is de eigen veiligheid van levensbelang”, aldus een woordvoerder. „Alleen als je eerst jezelf in veiligheid brengt, kun je daarna levens van anderen redden.” Als er kinderen slachtoffer zijn, ligt dat aantal nog hoger: dan is driekwart van de mensen geneigd direct te helpen. Ook weet slechts een derde van de ondervraagden dat je een brandwond kunt koelen met alles wat drinkbaar is, en niet alleen met water.

„Dit is wel essentiële informatie, want bij een chaotische situatie zoals een aanslag is er niet zomaar een EHBO-koffer of een AED voorhanden”, legt de woordvoerder uit. „De uitslag van het onderzoek bevestigt wat we vermoeden, dat mensen zich onvoldoende kundig voelen. Bij doorvragen bleek ook dat in bepaalde situaties mensen ook echt het verkeerde deden. We willen dit onderwerp bespreekbaar maken en mensen meer bewust maken wat te doen in extreme omstandigheden, zoals een aanslag.”

Lees elders op verdedig.nl wat te doen bij een aanslag, of kijk eens op de site van het rode kruis.


Wat vind jij van dit bericht?

Facebook reacties (reageer ook!)