De Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans is in Libië doodgeschoten. Dat meldt de Belgische nieuwssite Knack, waar Oerlemans onder meer voor werkte.

Een journaliste van Knack die met Oerlemans op reportage was in Libië bevestigt de dood aan de redactie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het bericht nog niet bevestigd.

Oerlemans zou in de stad Sirte zijn beschoten door een strijder van Islamitische Staat. Hij zou een kogelwerend vest hebben gedragen, maar zou van de zijkant zijn getroffen. Volgens het Spaanse persbureau EFE werd hij nog naar het ziekenhuis gebracht, maar daar konden artsen niets meer voor hem doen.

Ontvoerd in 2012

De fotograaf werd in 2012 samen met een Britse fotograaf ontvoerd naar een opstandelingenkamp in het noorden van Syrië. Hij wist te ontkomen.

Algemeen secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt het ,,diep- en dieptriest dat Oerlemans het leven heeft moeten laten, terwijl hij zo belangrijk werk deed.’’ Hij noemt het een slag voor de Nederlandse journalistiek.


Wat vind jij van dit bericht?

Facebook reacties (reageer ook!)