Bij een schietpartij nabij een koffietent in het Kalversbos in Delft is vanochtend een man neergeschoten. Het slachtoffer is overleden. Het gaat om de beruchte Delftse topcrimineel Karel Pronk. Dat heeft zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers bevestigd.

Het schietincident vond rond tien over half twaalf plaats en volgens getuigen zou er drie tot vijf keer zijn geschoten. Volgens calamiteitensite District 8 werd het slachtoffer nog door ambulancepersoneel gereanimeerd op het trottoir naast de koffietent. 

De politie heeft op de Insulindeweg in Delft een deel van de straat afgesloten en enige tijd onderzoek gedaan in een personenauto. Of er een link is met het schietincident aan het Kalverbos kan de politie niet bevestigen. Naar de dader wordt nog gezocht.

Volgens getuigen is het slachtoffer Karel Pronk. ,,Zeer terecht'', aldus een omstander. ,,Dit had jaren eerder moeten gebeuren. Hij heeft hier dood en verderf gezaaid.'' Een ander: ,,Het was niet de vraag of maar wanneer dit zou gebeuren.'' 

Een familielid zag Pronk afgelopen zondag voor het laatst in café De Tobbe. ,,Hij kwam bij mij staan. Ik zei tegen hem: 'Ik heb liever dat je oprot, want voor hetzelfde geld wordt er een aanslag op je gepleegd en dan wil ik niet in je buurt staan'.'' Het verbaast hem niet, triest vindt de man het wel. ,,Maar het was wel de verwachting dat het een keer ging gebeuren.''

  Schietpartij in het Kalverbos in Delft. 

Karel Pronk was in het verleden betrokken bij ontsnappingen uit de gevangenis. Hij werd de 'Haagse Holleeder' genoemd. In 1991 werd hij veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor het uitlokken van de moord op een tuinder in Rijswijk. Het motief voor die moord is duister gebleven. 

In 2009 legde de rechter Pronk een celstraf van zes jaar op voor het leiden van een criminele organisatie, wietteelt en het bezit van een wapenarsenaal. Een jaar eerder was Pronk in Spanje gearresteerd omdat hij een lading hasj in zijn auto vervoerde. Pronk zou de laatste jaren veel in Spanje hebben vertoefd.

Kuijpers was jarenlang de advocaat van Pronk. Hij toonde zich geschokt door het nieuws. Volgens de advocaat was Pronk al geruime tijd ,,met pensioen".

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Delft dit jaar wordt opgeschrikt door een schietpartij. Zo werd begin mei op coffeeshop The Future en de naastgelegen zonnestudio Sun Style geschoten. Een paar weken later werden twee coffeeshops getroffen door handgranaten.

In april van dit jaar werd bij een schietpartij in Delft ook gezegd dat Karel Pronk het doelwit was. Hij ontkende dat toen zelf. ,,Als er in de buurt van Delft iets gebeurt, denken ze altijd aan mij. Maar ik heb geen vijanden.''

Bron: AD

Wat vind jij van dit bericht?

Facebook reacties (reageer ook!)