Zakkenrollers slaan het hele jaar hun slag, maar in de zomer breken voor hen vaak gouden tijden aa. Toeristen zijn een gewilde en makkelijke prooi omdat ze makkelijk zijn af te leiden. Wie de volgende trucs kent, wordt minder makkelijk gerold.

Op alle plekken waar het druk is, zijn zakkenrollers. Stadscentra, vliegvelden, treinstations en toeristische attracties: niet alleen de toerist, ook de zakkenroller is er gek op.

Afleiding

Ze gaan over het algemeen op dezelfde manier te werk: ze kiezen een slachtoffer uit van wie ze denken dat die eenvoudig te grazen is te nemen. Dan komt de truc: afleiding.

Een hele bekende is vragen naar de weg, vaak met een kaart. Met die kaart kunnen ze de tas of de zak die ze willen rollen, afdekken. Terwijl jij je best doet om uit te leggen hoe hij het beste bij die toeristische attractie kan komen, word je gerold.

Andere manieren van afleiden zijn struikelen, tegen je opbotsen, een vloeistof (hete koffie of rode wijn) morsen op je shirt, een bril laten vallen en kapot trappen, of kinderen, vooral jonge meisjes omdat zij minder bedreigend overkomen, die op je af lopen en niet aan de kant gaan. Of ze laten bij de pinautomaat wat geld vallen om je af te leiden.

Weggrissen

Oppassen dus. Verdeel waardevolle spullen over verschillende plekken. Zorg ervoor dat je geen portemonnee in je broekzak hebt zitten en stop geen waardevolle spullen in je rugzak, want die snijden ze zo open.

Leg waardevolle spullen niet op je tafel in het restaurant, maar berg ze op in je tas en wikkel het hengsel als dat kan, om je voet of stoelpoot. Zo kan de tas niet worden weggegrist.

Blijf alert en houd mensen op afstand: zodra iemand op je af komt lopen die je niet kent, moeten de alarmbellen afgaan!


Wat vind jij van dit bericht?

Facebook reacties (reageer ook!)