Bijna iedere ouder van een meisje dat ouder is dan 9 zal het herkennen. Ze sluit zich op in haar slaapkamer en maakt met behulp van Musical.ly een filmpje. Al dan niet verkleed of opgemaakt. De zang,- en playbackapp heeft inmiddels miljoenen volgers en is uitgegroeid tot een fenomeen. Meisjes delen filmpjes met hun vriendinnen of met de wereld. En ja, helaas kijken digitale kinderlokkers ook mee..

Met Musical.ly kun je zomaar heel beroemd worden. Zoals de tweeling Lisa en Lena uit Duitsland die 9,4 miljoen fans hebben. Ze organiseren fandagen en hebben zelfs een eigen kledinglijn. Mijn dochter kijkt er dagelijks naar. Ze volgt speciale mensen met goede ‘moves’.

Echt goed hoef je er overigens niet voor te zingen. Helemaal niet goed zelfs. Zelfs een valse kraai kan scoren. Je neemt een miniclipje op terwijl je playbackt, en daar horen dan typische gebaartjes bij die ze overnemen van de sterren.

Het ziet er gek uit als ze bezig zijn. Mijn dochter neemt het in slowmotion op en daarna wordt het versneld afgespeeld en ziet het er eigenlijk wel cool uit. Props die gebruikt worden zijn knuffels, hoedjes en vriendinnetjes. Ouders mogen (echt niet) in beeld. Dus ik zit meestal stilletjes op een hoekje van de bank als mijn huiskamer overgenomen is door mijn Musical.ly-meid en haar vriendinnen.

Je maakt er vrienden mee! Toen we deze zomer op vakantie waren had mijn dochter heel snel een vriendinnetje dat ook op Musical.ly zat. Het is echt een wereldwijd fenomeen dat wereldwijd 70 miljoen geregistreerden telt en dagelijks 10 miljoen gebruikers heeft.

Het gevaar: de chatfunctie

Nu staat mijn dochters account op privé, maar veel kinderen hebben het openstaan valt me op. Ik vraag me dan af of ouders het weten. Want het lijkt me een pedohemel; al die jonge meisjes op hun slaapkamertje of in bikini in het zwembad. 

Er zit ook een chatfunctie in de app, dus het lijkt me dat je het als ouder goed moet monitoren!

Enkele weetjes:

  • het betreft een sociaal netwerk, waarbij je anderen kunt volgen en ook zelf gevolgd kunt worden. Voor ouders is het lastig om daar zicht op te houden; bovendien kan het uitblijven van likes of reacties op het door je kind gemaakte filmpje als niet leuk beschouwd worden. Ook negatieve reacties kunnen hard aankomen bij je kind.
  • alles wat de gebruikers maken, mag door Musical.ly gebruikt worden voor commerciële doeleinden. In de marketing van deze app kunnen dus beelden van je kind worden gebruikt (zie de gebruikersvoorwaarden op www.musical.ly);
  • men verzamelt 'niet bewust' gegevens van kinderen jonger dan 13, maar het gebeurt natuurlijk wel. Pas wanneer je erover klaagt, zal men je kind uit het systeem halen;
  • de liedjes waarmee je lip-synchroon kunt meezingen, zijn vaak seksueel getint. Sommige ouders zouden daar moeite mee kunnen hebben (hoewel de meeste Nederlandse kinderen de teksten niet zullen snappen);
  • je kunt een 'private account' aanmaken en in je eigen omgeving (met een paar vrienden) video's delen, maar in Amerika gaan veel kinderen voor 'public' en zijn ze als een razende 'likes' aan het verzamelen. Dat werkt een soort afhankelijkheid in de hand, die veel ouders niet prettig zullen vinden.
  • Lees ook even dit: http://www.verdedig.nl/nieuws/populaire-kinder-app-musically-blijkt-eenvoudig-af-te-tappen


Wat vind jij van dit bericht?

Facebook reacties (reageer ook!)