PVV-leider Geert Wilders is woedend dat criminele asielzoekers straffeloos in de fout blijken te gaan en dat cijfers daarover onder de pet zijn gehouden. „Schandelijk!”

„Honderden asielzoekers per maand verdacht”, verwijst hij naar de berichtgeving van De Telegraaf. Vooral de misdaad onder kansloze asielzoekers uit veilige landen blijkt welig te tieren, er wordt op bestelling geroofd en dit kan zelfs straffeloos gebeuren.

„Mega-criminaliteit”, noemt Wilders dat. „Allemaal onder de pet gehouden.” De PVV-leider wil zo snel mogelijk een debat hierover in de Tweede Kamer.

D66-Kamerlid Maarten Groothuizen reageert eveneens ontsteld. „Als er problemen zijn, dan moeten we dat weten. Ik zie geen reden om belangrijke gegevens onder het tapijt te schuiven, want dan kan het probleem ook niet aangepakt worden.”

Onder de pet

„Dit is criminaliteit en dat moeten we aanpakken. Punt uit”, beaamt CDA-Kamerlid Mona Keijzer. Ook zegt ze het ’onbegrijpelijk’ te vinden dat deze cijfers onder de pet zijn gehouden en wil ze daarover een debat met staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie).

VVD-Kamerlid Malik Azmani wijst erop dat er eerder wel al cijfers over criminaliteit onder asielzoekers aan de Tweede Kamer zijn gestuurd, waarop Dijkhoff ervoor heeft gezorgd dat slecht gedrag eerder consequenties heeft voor het verblijfsrecht. Maar ook volgens Azmani mogen dit soort zaken niet worden geseponeerd. „Deze lui mogen hun straf niet ontlopen en moeten dus vervolgd. Uitzetting staat daar los van.”

Blok: verschrikkelijk

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) baalt als een stekker. „Dat er allerlei schurken misbruik maken van onze asielprocedure, is verschrikkelijk.”

Dat agenten in de door De Telegraaf opgevraagde documenten constateren dat criminele asielzoekers soms niet worden vervolgd, omdat dit de uitzetting zou bemoeilijken herkent de VVD-bewindsman niet. „Als een vluchteling in Nederland een misdrijf begaat, wordt hij gewoon vervolgd.”

Blok wijst er tevens op dat de asielprocedure vorig jaar is gewijzigd. Voortaan worden de uitzettingsprocedure sneller opgestart voor mensen die weinig kans hebben op verblijf. Voor een grote groep criminele asielzoekers biedt dat echter geen soelaas. Zij komen uit Marokko en Algerije. Deze landen weigeren om hun onderdanen terug te nemen.


Wat vind jij van dit bericht?

Facebook reacties (reageer ook!)