Bij een bomexplosie in de metro van Sint-Petersburg zijn maandagmiddag zeker elf doden gevallen. Er zijn 45 gewonden, waaronder zes zwaargewonden. Dat heeft de Russische minister van Volksgezondheid gezegd. Er worden twee mensen gezocht in verband met de metro-aanslag in Sint-Petersburg.

De explosie had rond 14.00 uur plaats bij het station Sennaja Plosjtsjad, in het centrum van de stad. Volgens staatsmedia deed de explosie zich voor in een coupé van een metrovoertuig dat tussen de twee stations reed. In die coupé zou springstof zijn geëxplodeerd.

Maar president Vladimir Poetin zei dat de oorzaak van het bloedbad in het metrosysteem nog niet bekend is. Hij liet weten dat de autoriteiten alle opties openhouden, inclusief terrorisme.

’Overal slachtoffers’

„Er waren overal slachtoffers”, vertelt een aangeslagen taxichauffeur die gewonden naar het ziekenhuis heeft vervoerd aan onze correspondent Pieter Waterdrinker.

De chaos en de angst boven de grond was groot. „Ik zat in het metrostel naast de wagon die explodeerde”, zegt Nikolaj, bibberend in de waterkoude op straat bij halte Technologisch Instituut.

„Ik was onderweg naar een vriend. Alles werd na de explosie ineens donker. Ik rook de geur van kruit. Pas toen we aankwamen wist ik wat er was gebeurd. De slachtoffers werden op het perron gelegd. Zoveel bloed, zoveel doden”.

Volgens bronnen bij de regering was sprake van een aanslag met een fragmentatiebom. Als een fragmentatiebom ontploft, worden er allemaal scherven en fragmenten rondgeslingerd. Die richten veel letsel aan.

’Dader op camerabeelden te zien’

Volgens een politiebron is op camerabeelden te zien dat een man met een baard net voor vertrek uit de wagon van de metro sprong. Dat schrijft persbureau Interfax. Kort daarop ontplofte de bom.

Er worden twee mensen gezocht in verband met de aanslag.

Al snel doken er beelden op van gewonden op het perron en metrodeuren die door de explosie waren weggeslagen.

Tweede bom onschadelijk gemaakt

Na de ontploffing hebben de autoriteiten alle metrostations in de stad gesloten. Bij een ander metrostation een eindje verderop, Plosjad Vosstania is een tweede bom gevonden en onschadelijk gemaakt. Dat bevestigt het Russische nationale antiterrorismecomité.

Kort na de aanslag werden er op de luchthaven Poelkovo in Sint-Petersburg een onbekend object en in de Moskouse metro een verdachte pakketje gevonden. Twee maal vals alarm, bleek later.

Explosie niet opgeëist

De verantwoordelijkheid voor de explosie is niet opgeëist. Sint-Petersburg is de afgelopen jaren niet door aanslagen getroffen. Moskou is wel meerdere malen geraakt door terreuracties. De meeste aanslagen in de hoofdstad waren het werk van moslimterroristen uit de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië.

Sint-Petersburg is voor de Russen bijzonder belangrijk. Het is de oude hoofdstad, de stad waar de revolutie tegen de tsaren begon. Het is ook de geboortestad van president Poetin en premier Medvedev, en van veel van hun bondgenoten.

Poetin betuigt medeleven

De Russische president Poetin heeft maandagmiddag een verklaring afgelegd. Hij zegt dat er doden en gewonden zijn en betuigt zijn medeleven. Poetin zegt dat de oorzaak nog niet bekend is en dat alle opties worden onderzocht. Poetin bevond zich op het moment van de ontploffing in een paleis net buiten Sint-Petersburg. Hij had daar maandag een afspraak met zijn Wit-Russische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko.

De gouverneur van Sint-Petersburg heeft drie dagen van rouw afgekondigd. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie leven mee met de slachtoffers van de aanslag in Sint-Petersburg. Minister Bert Koenders noemt de vermoedelijke aanslag op de metro „verschrikkelijk”. Premier Mark Rutte liet weten dat Nederland met Rusland meeleeft. „Het gebeurt overal ter wereld. Absoluut een verschrikkelijke zaak”, zei de Amerikaanse president Donald Trump in Washington tegen verslaggevers.

Metro diepste ter wereld

De metro van Sint-Petersburg geldt als de diepste ter wereld, schrijft het Duitse persbureau dpa. Sommige stations liggen wel 100 meter diep en er zijn dus lange roltrappen. De eerste lijn werd in 1955 geopend en inmiddels maken er dagelijks zo'n drie miljoen mensen gebruik van het metronet in de stad.


Wat vind jij van dit bericht?

Facebook reacties (reageer ook!)